Verdien ik wel genoeg – hydrograaf, 2.400 euro bruto (50 uur)

Maud werkt met plezier zo’n 50 uur per week, maar met haar salaris kan ze geen fatsoenlijk appartement huren. Verdient ze wel genoeg?

Dilemma

De 32-jarige Maud heeft een beroep dat we nog niet vaak bij Verdien ik wel genoeg zijn tegengekomen. Als hydrograaf onderzoekt ze de bodem van de zee, meet de diepte, bekijkt de samenstelling, het getij, de golven en de stroming. Voor haar werk is ze regelmatig in het buitenland: zes weken in Siberië, drie weken Italië en ga zo maar door. Ze werkt al vier jaar met veel plezier zo’n 50 uur per week, en krijgt hiervoor 2.400 euro bruto per maand aan salaris. Daarnaast krijgt ze extra daggelden als ze voor werk in het buitenland verblijft en heeft een auto van de zaak. Leuke extraatjes, maar niet voldoende. ‘Ik kan geen fatsoenlijk appartement huren, want mijn netto maandsalaris is 1.780 euro.’

Advies

Karen Wesdorp – Berenschot

Hydrografie is niet een vakgebied wat bij de meeste mensen direct een belletje doet rinkelen. Het is dan ook echt een specialistische functie binnen een specifieke sector, die zich niet gemakkelijk laat vergelijken met andere functies. Dit maakt een marktvergelijking dan ook wat lastig. Ik begrijp in ieder geval dat je werk bestaat uit het meten van diepte en bewegingen van water, bijvoorbeeld bij de berging van schepen. Indien je alleen de metingen verricht en iemand anders binnen het (reddings)team de metingen interpreteert en adviezen formuleert, dan is mijn inschatting dat het een MBO-functie betreft.

Maud werkt 50 uur per week, maar met haar #salaris kan ze geen fatsoenlijk appartement huren. Verdient ze wel genoeg?

Je huidige salaris van €2400 (exclusief toeslagen) is in dat geval aardig marktconform. Als er echter van je verwacht wordt dat je zelf interpreteert en adviezen geeft, dan spreek je al snel van een specialistische HBO-functie. Je huidige salaris is in dat geval aan de lage kant. Afhankelijk van de sector waarin je werkt zie je in de markt voor hydrografen op HBO-niveau dat het startsalaris rond de €2800 ligt en aardig kan oplopen (tot ongeveer €4000). In dat geval heb je in mijn beleving genoeg reden om met je baas in gesprek te gaan over de mogelijkheden rondom salarisverhoging.

Jacco van den Berg – Van den Berg Training & Advies

Jouw salarisvraag is niet zo 1,2,3 te beantwoorden.  Heb je op de zeevaartschool de MBO of HBO opleiding gevolgd? Wat zijn je voorgaande werkervaringen? Verzamel jij de informatie en interpreteren anderen deze? Kent jouw functie een (hoog) afbreukrisico? Werk je voornamelijk in offshore of in bagger?

Als je werk uitvoerend (MBO niveau) is, is je salaris passend. Maar naar jouw mening onvoldoende. Je zegt dat je met je netto salaris niet eens een fatsoenlijke woning kan huren.

In beroepen als die van jou zijn de toeslagen vaak de slagroom op de taart. Voor kost en inwoning wordt gezorgd. Ook is een werkritme van 8 weken op en 4 weken af  in het verre buitenland heel gebruikelijk. Voor Europa geldt 4 weken op en 2 weken af. Vaak worden er met zogenaamde uitzendovereenkomsten gewerkt waarbij afhankelijk van het werk- en verlof schema een hardship- en scheidingtoeslag wordt gegeven. Maar ook dit is afhankelijk van het land van tewerkstelling. Het is vaak buffelen als je ‘op’ moet maar extraatjes zijn mooi meegenomen.

Volgens mij is je salaris dus passend. Omdat de huren (fors) gaan stijgen, zou ik bij je werkgever gaan onderzoeken of en hoe jij meer kunt gaan verdienen. Schiet eens een collega aan.

Marcel van den Broek – van Nautilus International

Er is geen cao voor hydrografen. Maar in principe kunnen de jongens en meisjes die zo’n opleiding volgen overal terecht. Er is veel vraag naar ze. Ze werken veel in de offshore, dus olie of gaswinning. Maar ook in de waterbouw, bijvoorbeeld bij een baggerbedrijf. Maar een eenduidig salaris is er niet, dat wordt bepaald volgens de geldende bedrijfsregels bij hun werkgever. Die bepaalt hoe hoog de beloning is.

Je zou dus een aantal van die offshore bedrijven kunnen bellen om te kijken wat iemand daar krijgt, en zo bepalen of je liever ergens anders aan de slag gaat. Dank kun je denken aan Boskalis of Fugro bijvoorbeeld. Maar of zij openheid geven is natuurlijk de vraag.