Verdien ik wel genoeg – trajectbegeleider, 3.281 bruto (36 uur)

Ilse voert veel leidinggevende taken uit, en vraagt zich af of daar het juiste salaris tegenover staat. Lees het antwoord van de adviseurs.

Dilemma

De 39-jarige Ilse is trajectbegeleider bij de politie. Haar baas is blij met het werk dat ze nu al zo’n zes jaar doet. Met succes begeleidt ze politiestudenten die een opleiding volgen, stelt hun roosters vast en geeft leiding aan studenten en coaches. Daar staat een salaris van 3.281 euro bruto tegenover.  Daarnaast krijgt ze nog een 13de maand van 8 procent, een telefoon van de zaak en een reiskostenvergoeding. Uit nieuwsgierigheid vraagt ze zich af of deze vergoeding eigenlijk wel voldoende is voor haar werkzaamheden. Haar afdelingshoofd is eindverantwoordelijk voor het bewaken van het leertraject van de studenten, maar Ilse voert veel van de leidinggevende taken uit. ‘Past het salaris bij mijn werkzaamheden en verantwoordelijkheden?’

Advies

Renny de Graaf – Beleidsmedewerker Nederlandse Politiebond:

‘Op basis van het huidige functiewaarderingssysteem wordt de functie van trajectbegeleider binnen de politie beloond in schaal 9.Een bruto salaris van € 3.281 komt overeen met de tiende trede in deze schaal. Bij blijvend goed functioneren kan betrokkene nog vier keer een periodieke verhoging tegemoet zien voordat het schaalmaximum is bereikt. Op het eerste gezicht lijkt haar huidige inschaling goed te rijmen met een loopbaan van zestien jaar bij de politie waarvan zes jaar als trajectbegeleider. Om daarover een definitief oordeel te vellen zouden we meer moeten weten over de functie(s) die ze voor die tijd vervuld heeft.

Ilse voert veel leidinggevende taken uit, en vraagt zich af of daar het juiste #salaris tegenover staat

Op dit moment is men binnen de politiesector bezig met het Landelijk Functiegebouw Nederlandse Politie (LFNP), bedoeld om een eind te maken aan het ondoordringbare oerwoud van 12.000 verschillende functies dat de afgelopen twintig jaar binnen de Nederlandse politie is ontstaan. Het LFNP is niets anders dan een lijst van de negentig functies die straks nog binnen de politie mogelijk zijn, inclusief een vaste functiebeschrijving en een vaste waardering. Dit traject is nog in volle gang.’

Jacco van den Berg – Van den Berg Training & Advies:

‘Jouw salaris lijkt op het eerste gezicht in orde. Bij goed/normaal functioneren is er zelfs nog een uitloop naar euro 3.659,- (eindsalaris schaal 9). Echter, de salarissen bij de politie zijn als een lappendeken. De functie van trajectbegeleider is een executieve functie en dus  heb je ook recht op een algemene levenslooptoelage (0,75% van het salaris) en een toelage bezwarende functies (1,8 %). Verder verdien je wellicht nog extraatjes via operationele toelagen voor avond- en nachtdiensten. Mijn vraag is dan ook of het opgegeven salaris inclusief of exclusief deze toeslagen zijn? Ook lijkt het er een beetje op dat jij het werk verricht van een chef trajectbegeleider (leiding geven aan studenten en coaches). Vragen te over en de beantwoording ervan wordt minder moeilijk als we dat even over dit jaar tillen.

Op dit moment worden namelijk de huidige functiebeschrijvingen landelijk omgezet naar een nieuw Landelijk Functiehuis (Landelijk Functiehuis Nederlandse Politie) en reorganiseert De Hermandad. Mijn advies is de reorganisatie en de matching van het LFNP af te wachten. Dan kun je de nieuwe toegewezen functie naast de huidige leggen. Ook kun je meer afgewogen bekijken of er mogelijkheden zijn om in aanmerking te komen voor een hoger gewaardeerde functie. Als de functie wordt gewaardeerd op 9 kun je doorgroeien tot top schaal 10.

Wat je altijd kunt doen, is het starten met een loopbaantraject voor een andere hoger gewaardeerde functie of je aanmelden voor een leiderschapstraining bij de Politie Academie. Op de korte termijn brengen deze varianten geen grote financiële sprongen met zich mee, maar op de langere termijn vergroot jij daarmee wel je kansen.’

Verdien ik wel genoeg – trajectbegeleider, 3.281 bruto (36 uur)
Pauline Rinkel – Berenschot:

‘Met je  huidige salaris van €3650 zit je voor je huidige functie en bijbehorende werkzaamheden boven dat van de markt. Daarbij ga ik er overigens vanuit dat je geen leiding geeft aan de studenten, maar de studenten begeleidt tijdens het gehele werk en leren traject. Je vast jaarsalaris bedraagt circa €51.000 op basis van een 40-urige werkweek. Dit salaris is marktconform voor bijvoorbeeld de functie HR adviseur waarin je verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van het sociaal beleid binnen een deel van een organisatie.

Je functie en werkzaamheden zijn nauw verbonden met het politievak en de politieacademie. Daarnaast is dit je eerste functie op het terrein van HRM. Mocht je ambitie hebben je verder te bekwamen op het terrein van HR om bijvoorbeeld door te groeien naar de functie HR Adviseur, dan is mijn advies je horizon door middel van het volgen van een vakgerichte opleiding te verbreden.  Zo zorg je ervoor dat je breder inzetbaar binnen je eigen organisatie, maar ook daarbuiten!’

Elke dinsdag verschijnt in de Volkskrant de rubriek Verdien ik wel genoeg. Oude afleveringen kunnen op deze site worden teruggelezen, met de uitgebreide versies van de adviezen van onze deskundigen.