Columns P&O op rapport

Bijna zes jaar schreef Jacco van den Berg columns voor Personeelbeleid. Hieronder het voorwoord van het  boekje waarin de 34 columns P&O op rapport gebundeld zijn.

Als er één aspect in de bedrijfsvoering crisisbestendig is, dan is het wel HR. Al in de jaren tachtig werd dit onderwerp als cruciaal bestempeld voor het succes van organisaties. Ruim dertig jaar later wordt die onverbloemde waarde van HR nog altijd beleden, misschien nog wel nadrukkelijker dan vroeger. Zelfs commissarissen van beursgenoteerde bedrijven, bij uitstek de representanten van eurogedreven aansturing, noemen het menselijk kapitaal tegenwoordig van essentieel belang voor bedrijven.

Maar vaak blijft het bij die holle praat. Niemand die hardop zegt wat het verschil is tussen goed en slecht HR. Behalve Jacco van den Berg, die de kern van HR raakt met de nauwkeurigheid van een vaatchirurg. Jarenlang woog hij het HR-beleid van organisaties, velde een oordeel en gaf er een rapportcijfer voor, dat hij publiceerde in het tijdschrift Personeelbeleid. Zo deelde hij menigmaal een 2 uit als hij vond dat een organisatie een abominabel HR-beleid voerde. Maar als een organisatie juist uitblonk in HR, gaf hij net zo makkelijk een 9.

Henk Vlaming, hoofdredacteur Personeelbeleid

https://vandenbergtraining.nl/images/stories/artikelen/colums-compleet-LOWRES.pdf