De cirkel van 8 en de cirkels van Covey

In mijn coachpraktijk kom ik best wel veel personen tegen die (‘heerlijk’) in de slachtofferrol duiken. Zij stellen zich afhankelijk, vragend, machteloos en beschuldigd op en hebben alleen maar verwachtingen van anderen. Ze zijn zich er nog onvoldoende van bewust dat als er één vinger naar een ander wijst, er drie vingers naar henzelf wijzen. Zij blijven in de onderste cirkel van het cijfer 8 (mail mij je e-mailadres en ik mail je de cirkel van 8) en vaak veranderd er niets. Behalve dat hun gevoel van machteloosheid groter wordt, als ook hun frustratie en verbittering.

Hoe nu deze cirkel (misschien is spiraal naar beneden een beter woord!) te doorbreken en de persoon uit te dagen de eigen verantwoordelijkheid op te pakken? In deze blog beschrijf ik één van mijn aanpakken maar hoor natuurlijk graag hoe jullie dit soort casussen aanvliegen.

Het doel van een dergelijk coachtraject is van dit ‘slachtoffer’ een krachtig persoon te maken die zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Vaak laat ik de gecoachte onderstaand gedicht lezen, ga koffie halen en dat duurt in dit geval langer dan als ik alleen op kantoor ben!

—————————————————————
Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan,
Blijf ik krijgen wat ik altijd heb gekregen.

Als ik blijf kijken zoals ik altijd heb gekeken,
Blijf ik denken zoals ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf denken zoals ik altijd heb gedacht,
Blijf ik geloven zoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf geloven wat ik altijd heb geloofd,
Blijf ik doen wat ik altijd heb gedaan.

Als ik blijf doen wat ik altijd heb gedaan
Blijft me overkomen wat me altijd is overkomen.

Bron: onbekend
——————————————————————–
Afhankelijk van hoe snel kwartjes vallen, is gedrag en houding dat op het nemen van verantwoordelijkheid duidt (bovenste cirkel van de 8) een volgend onderwerp van het coachgesprek / coachtraject. Hierbij gebruik ik vaak ook van de cirkel van invloed en betrokkenheid van Covey. In de cirkel van betrokkenheid bevinden zich zaken waarop individuen niet echt invloed op kunnen uitoefenen. De zaken waar personen wel wat over te zeggen hebben, vallen in de cirkel van invloed. Door vast te stellen aan welke van deze twee cirkels de gecoachten de meeste tijd en energie besteden, houd ik hen als coach een spiegel voor. Ik laat hen de vraag over hoe pro-actief te zijn zelf beantwoorden.

De concrete aanpak is natuurlijk fijnmaziger maar in hoofdlijnen pak ik dergelijke vraagstukken met de cirkel van 8 en de cirkels van Covey aan. Hoe jullie?