Gordon Gekko’s bij woningcorporaties

Demissionair minister Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies wil de salarissen van bestuurders van kleine woningcorporaties aanpakken. Zij is voornemens in de Wet Normering Topinkomens op te nemen dat er een verband komt tussen de omvang van de corporatie en het salaris van de directeuren. De wet moet op 1 januari 2013 ingaan.

Volgens haar houdt het geen pas dat bijvoorbeeld de directeur van de Leeuwardense corporatie (circa 18.000 woningen) 519 duizend euro verdient. De bestuurder van een corporatie in Sittard-Geleen moest het met ‘minder’ doen (euro 121 duizend euro) maar had dan ook nog geen driehonderd huizen.

Wekelijks lever ik een bijdrage aan de Rubriek Verdien ik wel genoeg? van de Volkskrant en VolkskrantBanen. Een aantal weken geleden vroeg een trouwe lezer zich af waarom bestuurders zo veel verdienen. Hierna mijn integrale bijdrage die tot mijn spijt ‘verknipt’ geplaatst (bijdrage: is dat hoge salaris van topbestuurders wel verdiend?) is. Eerst de vraag en dan mijn antwoord.

Beste Hr-basers, wat vinden jullie?

Jacco

De vraag van een Volkskrant-lezer

Zou u niet eens aandacht kunnen en willen besteden aan een ander “fenomeen”:

‘waarom verdienen bestuurders zo veel? Wat is de feitelijke (te meten) onderbouwing van de salarissen, die aan hen in bijvoorbeeld de zorg, de woningcorporaties, etc. worden uitgekeerd? Waarom en waaraan “verdienen” zij een salaris dat vaak het tien- tot vijftig keer meer bedraagt dan de laagstbetaalde in hun onderneming?’

Mijn antwoord (maximaal 250 woorden)
Naar nu blijkt heeft ook menig bestuurder van een zorginstelling en of een woningcorporatie te veel naar de film Wallstreet gekeken. Zij lijken lak te hebben aan de Balkenendenorm en zijn zelfs met derivaten in de weer. Niet uit te sluiten is dat boven hun bed een tegeltje hangt met daarop de uitspraak van Gordon Gekko ‘Greed is good’.

Excuses dat ik doordraaf. Maar als zelfs het overheidsbedrijf SNB (Slibverwerking Noord-Brabant) door het doen van switch transactions, of zo iets, met de Deutsche Bank in financieel zwaar weer raakt, dan heb ik mijn zwakke momentje. Lees verder de column Youp van ’t Hek in de NRC van 14 juli hoe een bestuurder van deze organisatie geschoren wordt.

Het is zeker niet makkelijk uit te leggen dat bestuurders salarissen verdienen die tien tot vijftig keer meer bedragen dan de laagstbetaalde in hun organisatie. En al helemaal niet als zij (alleen) woningen moet beheren. Het geeft geen pas als door financieel wanbeleid (!) een bestuurder bij vertrek nog miljoenen meekrijgt bij vertrek. Welk voorbeeld geven wij hiermee aan de jeugd? Hollen wij hun vertrouwen in de leidinggevende klasse niet uit? En wat doet dit met de medewerkers op de werkvloer?

Daarom nu echt onsjes minder en weg met die kilo’s boter op het hoofd. Vanaf nu standaard in arbeidsovereenkomsten dat het salaris maximaal de Balkenendenorm is en blijft. Organisaties die zich niet aan deze regel houden, hoeven ook niet meer bij de overheid aan te kloppen als het fout gaat. Dat geklop mag ook achterwege blijven al zij met andermans geld hebben gespeculeerd.