Is HR gezond boerenverstand?

Een maand geleden had ik het genoegen Lucien Kembel, directeur van het MC Theater, te mogen spreken voor de rubriek Tweegesprek van PW / De Gids.

Hieronder een passage uit dit interview waar de kop het artikel Is HR gezond boerenverstand? ‘ontstond’. Klik hier voor het gehele artikel.

Beste HR-basers, is HR gezond boerenverstand?

Kembel: “Wat leeft er op dit moment onder HR? Wat kom je zoal tegen?”

Van den Berg: “Ik zie bijvoorbeeld dat er steeds meer bedrijven zijn die tijd en energie steken in hun flexwerkers. Vaak is de flexibele schil groot waardoor de groep flexwerkers meer dan ooit belangrijk is voor bedrijven. Bedrijven realiseren zich steeds meer dat zij aantrekkelijk moet zijn voor deze mensen. Je werkt zelf ook met een grote groep zzp-ers. Hoe ga je om met deze groep? Hoe zorg je ervoor dat de goede ook bij jou willen en willen blijven werken?”

Kembel: “Daar doen we bewust best veel aan. We werken met een zogenaamde VIP-groep van freelancers die we aan de organisatie willen binden. Zij krijgen met kerst net als andere medewerkers een cadeautje, ze mogen soms op onze kosten een opleiding volgen, we nodigen ze uit voor overlegsessies, enzovoorts. Ik wil dat net als mijn vaste medewerkers ook mijn zzp-ers zich medeplichtig voelen aan het succes van de organisatie. Daardoor zullen ze meer van zichzelf in het werk willen stoppen en voelt werk niet als werk.”

Van den Berg: “Je bent kortom modern bezig met je HR-beleid.”

Kembel: “Ha. Ik doe maar wat. Het gebruik vooral mijn gezond verstand.”

Van den Berg: “Zonder mijn eigen nest te willen bevuilen: misschien is HR voor een deel ook niet meer dan gezond boerenverstand. En in een organisatie met de omvang als die van jou kan je daar een heel eind mee komen. Het gevaar van alles zelf doen is echter wel dat je veel bezig bent met het blussen van operationele brandjes, terwijl je eigenlijk de rust zou moeten hebben om na te kunnen denken over de toekomst van de organisatie en hoe je daar op een goede manier aan kunt werken.”