Leidinggevenden kunnen niet coachen!

Als managementtrainer en –coach hoor ik vaak dat leidinggevenden meer coachend willen gaan leidinggeven. Het is dan hun inzet om hun medewerkers tot taakvolwassen (competente) medewerkers te coachen die blijvend zelfstandig klussen kunnen klaren. Voor de leidinggevende kan het delegeren dan beginnen! Als ik dan de stelling deponeer dat leidinggevenden niet kunnen coachen, is het in een training meteen stil. Maar ik meen het wel! Coachen is een prachtige en krachtige interventie voor het ontwikkelen van medewerkers. Of leidinggevenden de meeste geschikte coach is, is een ander verhaal.

In het artikel Is iedere leidinggevende een coach? worden de volgende redenen genoemd waarom leidinggevenden niet kunnen coachen. Deze zijn; leidinggevenden:
– kunnen niet tot tien tellen
– hebben geen lef
– balen van excuces
– zijn betweters

Vroeg ik het mij in 2001 (jaartal waarin ik het artikel Is iedere leidinggevende een coach? schreef) nog af, bijna acht jaar verder weet ik beter: leidinggevendeN kunnen niet coachen!

Beste HRbase-ers, ik hoor graag jullie reactie!

Jacco van den Berg
www.vandenbergtraining.nl