Masterclass Hoe word ik een betere adviseur?

primaned

Primaned is een adviesorganisatie, gespecialiseerd in integrale projectbeheersing en risicomanagement. Vorig jaar startte zij met de masterclass Hoe word ik een betere adviseur? Met Marcel Cornelius, directeur en initiatiefnemer, blikken wij terug op de eerste masterclass die inmiddels een tweede en derde vervolg heeft gekregen.

Wat is de aanleiding voor de masterclass?

‘De afgelopen jaren is het personeelsbestand van Primaned fors gegroeid en verjongd. Ook is de wijze van werken, de project- en adviesaanpak flink veranderd. De eerste paal wordt al in de grond geslagen, terwijl de inkt van de tekening nog niet droog is. Verder wordt veel meer vanuit het perspectief van de klant ‘gewerkt’ en worden projecten gewonnen op basis van EMVI-criteria (Economisch Meest Voordelige Inschrijving) in plaats van de goedkoopste inschrijving’, start Marcel Cornelius, directeur van Primaned.

Om (nieuwe) medewerkers deze wijze van werken en de diverse ICT-pakketten zich eigen te maken, is voor hen een twee jaar durend opleidings- en ontwikkelingstraject ontwikkeld. Naast Project Management en Project Control kennis dient er ook gewerkt te worden aan de soft-skills van de adviseurs. Om blijvend het verschil te kunnen maken, is vorig jaar de Masterclass “Hoe word ik een betere adviseur?” ontwikkeld.

Wie nemen deel aan de masterclass?

‘Dat zijn de adviseurs van Primaned’, vervolgt Marcel. ‘Hun intrinsieke motivatie, analytisch vermogen en state of the art ICT-kennis stellen hen als spin in het project web in staat complexe vraagstukken in kaart te brengen en op te lossen. Deze masterclass is er dan ook vooral op gericht hun advies- en communicatievaardigheden en externe klachtgerichte houding verder te ontwikkelen. Ook werken zij, onder andere met Insight Discovery, in elf sessies aan inzicht in hun eigen persoonlijkheid en vergroting van hun zelfbewustzijn en hun reflecterend vermogen’.

Schermafbeelding 2018-02-11 om 12.09.38

Wat is de inhoud van het programma?

‘Het programma bestaat uit 11 modules die deelnemers langs alle fasen van een adviesproject neemt. Deze fasen zijn; Beeld-, Oordeels-, Besluitvorming. In twee sessies staat het kleurenmodel Insight Discovery centraal. Met een persoonlijk profiel krijgen de deelnemers zicht op hun kwaliteiten en ontwikkelpunten. Ook vergroot het hun bewustwording en kennis van dat als je effectief wilt adviseren, je aan moet sluiten bij het profiel van de opdrachtgever of andere stakeholders. In twee sessies is hier met een acteur op een praktische wijze mee geoefend. Ik kreeg van menig deelnemer terug dat er toen kwartjes zijn gevallen’, zegt Marcel met een glimlach.

Wat zijn de reacties?

‘De reacties zijn positief en reden om dit jaar met de derde masterclass te starten. De eerste masterclass was een pilot en halverwege de masterclass stond de feedbacksessie centraal. Het is altijd belangrijk in een adviestraject over en weer verwachtingen te toetsen en klare wijn te schenken over hoe het loopt op het gebied van inhoud maar zeker ook over de wijze van communiceren en samenwerken. De verbeterpunten zijn tot tevredenheid in de volgende masterclasses meegenomen. Bovenal is deze feedbacksessie een waardevol leermoment voor de deelnemers om in hun eigen projecten continu te toetsen hoe het adviesproces verloopt om aansluitend eventueel verbeteracties door te voeren. Want deze verbeterpunten zijn door de drie trainers en de acteur al in de eerste pilot deels doorgevoerd. Zo werkt dat dus’.

Hoe nu verder?

In de laatste sessie houdt iedere deelnemer een presentatie wat zij in deze masterclass hebben geleerd en waar hun verdere ontwikkelbehoeften liggen. Overigens is deze presentatie meteen ook een leerzame oefening voor hun praktijk. Bij deze sessie ben ik aanwezig en na de masterclass maken wij in een gesprek hier ontwikkelafspraken over. Maar ontwikkelen is natuurlijk zeker ook eigen verantwoordelijkheid van de deelnemers. Vanaf dag 1 van de masterclass is deze verantwoordelijkheid met buddy coaching gestimuleerd. Tussen de sessies kregen de deelnemers allerlei opdrachten die wij met hun buddy moesten uitvoeren en lezen zij hoofdstukken uit boeken Feilloos adviseren en Hoe krijg ik ze mee? Heel waardevol. En dan is het leuk om te zien dat deelnemers uit de verschillende masterclasses nu elkaars buddy zijn, eindigt Marcel.

Schermafbeelding 2018-02-11 om 12.09.42