Online sessie en live 1-op-1 sessie over het evaluatiegesprek bij WVDB

Jaarlijks voeren leidinggevenden van WVDB adviseurs/accountants en VDB Advocaten Notarissen met hun medewerkers evaluatiegesprekken. In dit gesprek wordt het functioneren van medewerkers beoordeeld en worden afspraken gemaakt over de persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Dit voorjaar organiseerde de WVDB Academy de training Het voorbereiden en voeren van evaluatiegesprekken en HRD-adviseur Rowan Luiten vertelt over de aanpak en inhoud.

Evaluatiegesprekken

Vanaf juni voeren onze leidinggevenden met medewerkers evaluatiegesprekken. Voorafgaand aan dit gesprek, dat op onderdelen een dialoog is, denkt de medewerker na over vragen als:

  • wat zijn jouw hoogtepunten dit jaar?
  • wat zou jij anders willen doen?
  • hoe heb jij de afgelopen periode aan jouw ontwikkelafspraken gewerkt en in welke mate
  • heb jij ze gerealiseerd?
  • welke ontwikkeling heb jij voor de competentie
  • Is uit jouw profiel doorgemaakt?

In zijn of haar voorbereiding geeft de leidinggevende een oordeel (van onvoldoende tot uitstekend) over het functioneren van medewerkers en aansluitend maken zij verbeter- en ontwikkelafspraken. Om hun vaardigheden verder te vergroten heeft Van den Berg Training & Advies een traject ontwikkeld dat bestond uit een online sessie en acht individuele sessies van 45 minuten.

 

Online sessie

‘Voorafgaand aan de online sessie ontvingen de deelnemers een uitnodiging met het programma en een vragenlijst’, vertelt Rowan. ‘Ook bekeken zij onderdelen van de e-learningmodules Beoordelingsgesprekken en Functioneringsgesprekken van GoodHabitz waar toevallig ook de trainer aan het woord komt. Doordat zij hun leerwensen en cases aan de trainer hadden gemaild, kon de sessie praktisch ingestoken worden.

De deelnemers oefenden met het geven van feedback, het SMART-principe en op een interactieve wijze werden diverse beoordelingsfouten doorgenomen. Ook werden plenair cases besproken en was het leuk om te ervaren dat de deelnemers elkaar over en weer houtsnijdende feedback gaven’, aldus Rowan. Wat niet aan bod was gekomen of waar de behoefte was om nog dieper op de materie in te gaan, kwam in de 1 op 1 sessie op ons kantoor in Waalre aan bod.

Oproep op de website WVDB : hoe voer jij een goed evaluatiegesprek?
Vanaf juni vinden de jaarlijkse evaluatiegesprekken weer plaats. Om alle beoordelaars goed voor te bereiden organiseren we de online workshop ‘Voorbereiden en voeren van een evaluatiegesprek. In deze workshop leer je om een gestructureerd evaluatiegesprek te voeren waarin je als leidinggevende duidelijk communiceert of de medewerker voldoet aan de verwachtingen van de organisatie. Ook leer je om SMART-ontwikkelafspraken te formuleren. Naast deze workshop heb je de gelegenheid om tijdens een fysiek 1 op 1 gesprek een praktijkcasus te oefenen met de trainer.

Schrijf je in voor de workshop ‘Voorbereiden en voeren van een evaluatiegesprek!’

Bron: website WVDB Academy

100% maatwerk

De 1 op 1 sessies zijn goed gewaardeerd. In alle rust konden de deelnemers sparren over hun casus en werden hun leerwensen stapje voor stapje doorgenomen. Na afloop ontvingen zij van de trainer een maatwerk e-mail met aanvullende theorie over bijvoorbeeld Timemanagement, het GROW-model, de kernkwaliteiten van Ofman en de RET. Hiermee zijn de deelnemers nog beter voorbereid op het evaluatiegesprek met hun medewerker en daar was het uiteindelijk allemaal op te doen, eindigt Rowan.