Participatief leiderschap werkt niet. Kijk maar naar Europa!

Bijna twee jaar geleden leverde ik een bijdrage aan het boek De kunst van het betrekken. Mijn hoofdstuk ging over participatief leiderschap en aan de hand van de volgende zes stellingen lichtte ik toe waarom participatief leiderschap niet bestaat:

– stelling 1: menig organisatie kent een verstikkende bureaucratie
– stelling 2: leidinggevenden en medewerkers zijn niet evenwaardig. Hiërarchie is noodzaak
– stelling 3: de gemiddelde medewerker is niet ambitieus, doet zijn ding’ en wil geen autonomie
– stelling 4: in organisaties wordt zelden Duidelijk, Open en Eerlijk gecommuniceerd
– stelling 5: leidinggevenden durven geen feedback te geven
– stelling 6: leidinggevenden kunnen niet delegeren

Als je mij jouw e-mailadres mailt, ontvang je een Pdf van het hoofdstuk Participatief leiderschap bestaat niet.

Het Europese gekrakeel van topleiders
Ik moest van de week aan dit hoofdstuk denken toen ik op het acht uur journaal naar een reportage over de G 20 keek. Of was het een verslag van een Europese Top waarin Merkcel en Sarkozy naar elkaar glimlachten toen er een vraag over het Italië van Berlusconi werd gesteld. Of was het een andere top …….… Ik werd zo waar weemoedig en moest ook weer denken aan een quote van een leidinggevende van een Rotterdamse multinational uit de haven:

In Rotterdam zeggen ze dat ze overhemden verkopen waarvan de mouwen al zijn opgestroopt! Nou mooi niet! Hier moet ik tegen mijn medewerkers keer op keer zeggen dat ze moeten poetsen, wat ze moeten poetsen, hoe ze moeten poetsen, dat ik kom controleren of ze wel poetsen en wanneer ze mogen stoppen met poetsen. Als ik dit niet doe, lopen ze heel de dag te lullen. Veel lullen hier, weinig poetsen’.

Als ik bij de stellingen 1, 2, 4 en 5 voor organisatie, Europa lees, voor leidinggevenden, regeringsleiders en voor medewerkers, landen, dan zie ik veel overeenkomsten. En dat is best wel wrang ……………‘

Beste HRbasers,

Wordt er momenteel in Europa niet te weinig gepoetst en te veel geluld? Is het klasje met stoute kinderen niet te groot en of ontbreekt het aan leiderschap? Had een moedig leider het ooit zo ver laten komen? Ik hoor het graag.