Verdien ik wel genoeg? Administratief ondersteuner, 2.660 euro (36 uur)

Vincent heeft het al zestien jaar naar zijn in als administratief ondersteuner. Maar is zijn salaris marktconform? De experts leggen uit.

De 54-jarige Vincent is nog van de oude stempel. Hij werkt al 31 jaar bij zijn werkgever, en heeft het in zijn huidige functie als administratief ondersteuner al zestien jaar goed naar zijn zin. Zo verwerkt hij bijvoorbeeld inkomende en uitgaande post, en behandelt hij binnengekomen verzoeken van klanten, zoals het wijzigen van gegevens.

Als bankmedewerker valt hij onder een cao, en voor zijn werk krijgt hij een bruto maandsalaris van 2.660 euro. Daarnaast is er nog een dertiende maand, variabele beloning en vakantietoeslag. De baas is blij, en ook Vincent zit goed op zijn plek. Niet veel reden om van baan te veranderen dus. Of toch? Vincent heeft wat twijfels over zijn inkomen. ‘Is mijn salaris marktconform?’, vraagt hij.

‘Wat moet er in je afscheidsspeech gezegd worden?’

Jacco van den Berg – Van den Berg Training & Advies:

‘Vroeger was er één bank cao, nu hebben de afzonderlijke banken eigen cao’s waarbinnen de salarissen zijn vastgesteld aan de hand van functieweging, beoordeling, ervaringsjaren, et cetera. Onderling zullen de salarissen niet al te veel verschillen. In vergelijking met administratieve functies buiten de bank is je salaris goed te noemen. Niet in de laatste plaats door je dertiende maand en een pensioen dat waarschijnlijk premievrij is. Met een beetje geluk zit je nog een eindloonregeling, maar waarschijnlijk in ieder geval in een middenloonregeling.

Is Vincents #salaris als administratief ondersteuner wel marktconform? De experts leggen uit

Wat is de reden dat jij je vraag stelt? Als het antwoord meer salaris is, is de kans niet groot dat je dat buiten de bank zult vinden. Ook al omdat de vraag naar administratieve ondersteuners niet groot is en jij, met alle respect, al enigszins op leeftijd bent. Leeftijd mag geen rol spelen, maar doet dat gewoon wel. Het is niet anders. Wellicht is er binnen de bank een doorgroeimogelijkheid naar een functie met een hoger salaris.

Als het salaris niet leidend is voor jouw werkplezier, zou je antwoord kunnen gaan zoeken op de volgende vraag: ‘Wat wil je dat de persoon die in 2023 jouw afscheidsspeech houdt over je laatste tien jaren van je werkzame leven zegt?’ Succes.’

‘Trek de stoute schoenen eens aan’

Pauline Rinkel – Berenschot:

‘Of je salaris marktconform is, hangt af van de markt waarmee je jouw salaris  en overige arbeidsvoorwaarden vergelijkt. Je bent werkzaam als administratief ondersteuner bij een bank en verdient 2.660 euro op basis van een 36-urige werkweek en ontvangt daarnaast ook een dertiende maand en een variabele beloning.

Kijkend naar de referentiemarkt financiële dienstverlening zijn de genoemde voorwaarden marktconform. Wat salaris betreft denk ik dat je met jouw salaris in ieder geval op of rond het schaalmaximum van je cao zit. Wat op zich logisch is als je zestien jaar op dezelfde functie zit. Wanneer je ook andere markten in de vergelijking meeneemt, zijn je salaris en overige arbeidsvoorwaarden boven marktconform. In veel sectoren is een 40-urige werkweek meer gangbaar en komt een dertiende maand minder voor.

Mocht je nog stappen in salaris willen maken, dan is een overstap naar een andere functie in een hogere schaal wellicht een optie. Na zestien jaar dezelfde functie, kan het geen kwaad eens de stoute schoenen aan te trekken en de sprong te wagen. Succes!’

‘Ruimschoots boven wat gebruikelijk is’

Ron Peters – FNV Bondgenoten:

‘U schrijft dat uw werkzaamheden bestaan uit het verwerken van inkomende en uitgaande post alsmede het verwerken van klantverzoeken m.b.t. het doorvoeren van mutaties en wijzigen van gegevens. Uit deze summiere informatie leid ik af dat het om routinematige, ondersteunende, uitvoerende administratieve werkzaamheden gaat. Zonder de verantwoordelijkheid voor sluitende deeladministraties (zoals crediteuren- of debiteurenadministratie) of zelfs de complete boekhouding.

‘Wat wil je dat de persoon die jouw afscheidsspeech houdt over je laatste tien jaar van je werkzame leven zegt?’

In de cao algemene banken wordt zo’n functie ingedeeld in loonschaal 3, en daar hoort met uw zestien jaren ervaring een maximum salaris van (minimaal) zo’n 2.000 euro per maand bij. Inclusief de maximale 15% beoordelingstoeslag die deze cao kent dus (minimaal) zo’n 2.300 euro per maand. U schrijft dat u bruto 2.660 euro per maand verdient. Dit is, neem ik aan, inclusief de beoordelingstoeslag. Hieruit leid ik af dat uw functie door uw werkgever hoger is ingeschaald en/of dat uw werkgever duidelijk hogere lonen betaalt dan de cao minimaal voorschrijft. Naast uw functieloon, beoordelingstoeslag en vakantietoeslag ontvangt u bovendien nog een dertiende maand.

Uw salaris inclusief vakantietoeslag en dertiende maand bedraagt ruim 37.100 euro bruto per jaar. Wanneer ik dit bedrag vergelijk met de beloning in de algemene markt voor routinematige, ondersteunende, uitvoerende administratieve functies, dan zit u ruimschoots boven wat gebruikelijk is. Tot wel 5.000 euro per jaar aan toe, afhankelijk van het precieze zwaarteniveau van uw functie. Wat dat betreft zit u dus goed. Maar misschien bent u toe aan een loopbaanstap naar een andere, zwaardere functie op administratief gebied. U zou de mogelijkheden daartoe, en de eventueel benodigde opleidingen, eens met uw werkgever kunnen bespreken.’