Leiding geven aan vijf mensen, administratie, in-en verkoop, klein onderhoud. En dat voor 1600 euro bruto per maand. Is dat niet te weinig?
De 26-jarige Valerie is nog jong, maar nu al bedrijfsleider bij een kleine sauna. Ze geeft leiding aan de vijf mensen die er werken, handelt de administratie af, en regelt de in- en verkoop voor de bar die bij het wellness-bedrijf hoort. Omdat Valerie handig is, doet ze af en toe ook wat klein onderhoud. Het werk dat ze nu drie jaar doet bevalt, en haar baas is tevreden.
Voor een werkweek van 40 uur krijgt ze zo’n 1.600 euro bruto per maand, en een telefoon van de zaak. Maar andere secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er niet, en in de wellness sector is geen sprake van een cao. Valerie kan dus niet goed inschatten of ze voor haar werk voldoende verdient. ‘Krijg ik wel genoeg salaris voor mijn werkzaamheden? Ik heb het idee dat ik aan de lage kant zit voor een 40-urige werkweek.’
‘Teken de kosten die jij bespaart eens uit voor je baas’
Jacco van den Berg – Van den Berg Training & Advies: De hoogte van het salaris van een bedrijfsleider is vaak afhankelijk van het type en de grootte van het bedrijf. De bandbreedte varieert tussen de euro 1.550,- en euro 2.300,-. Bij een groter bedrijf stuurt een bedrijfsleider medewerkers aan en kent de functie vaak meer verantwoordelijkheden. Het salaris is dan ook vaak hoger. Als je dan ook nog, zoals in jouw geval, de administratie verzorgt en lekkende kraantjes repareert, is naar mijn inschatting jouw salaris aan de lage kant. Zeker als je ook nog in- en verkoopverantwoordelijkheden hebt.
Hoe nu een verzoek tot meer salaris te onderbouwen? Wellicht is het een idee om op de achterkant van een bierviltje uit te rekenen hoeveel accountantskosten en loodgieterkosten voor klein onderhoud jouw werkgever zich uit spaart omdat hij een Manusje van alles in dienst heeft. Ook kun je eens collega’s in den lande bellen en bij hen polsen wat zij verdienen. Met deze uitkomsten sta je sterk(er) in je salarisonderhandelingsgesprek. Succes!
Ga je met plezier naar je werk?
Karen Wesdorp – Berenschot: Voor de welness sector is inderdaad geen cao afgesloten waarin collectieve afspraken zijn gemaakt rondom salarissen. Als ik echter kijk naar de taken die je uitvoert dan zijn die vergelijkbaar met taken die je ook wel terug ziet bij functies in de horeca, zoals een bedrijfsbeheerder. De bedrijfsbeheerder geeft net als jij leiding aan een kleine groep mensen en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een aantal uitvoerende taken. Het startsalaris voor een dergelijke functie in deze sector ligt rond de 2000 euro.
In vergelijking hiermee is jouw salaris van 1600 euro zeker aan de lage kant. Het lijkt mij dan ook zeker terecht dat je hierover in gesprek gaat met je leidinggevende. Als blijkt dat een salarisstap er niet in zit, en het is belangrijk voor je, kun je natuurlijk onderzoeken wat de mogelijkheden elders zijn. Besef alleen wel dat het huidige economische klimaat niet gunstig is. De banen liggen niet voor het oprapen en als je verder met plezier naar je werk gaat en je hebt het financieel niet nodig dan is dat in deze tijden wellicht ook wel goud waard. Succes!
‘Leg een vergelijkbare cao voor aan je baas’
Ron Peters – FNV Bondgenoten: Inderdaad is een betaling van 1600 euro bruto per maand bij een 40-urige week voor een functie van bedrijfsleider van een kleine sauna (inclusief bar) aan de lage kant. In feite slechts ruim honderd euro per maand hoger dan het wettelijk minimum loon. Wanneer ik naar de cao’s voor de horeca en voor deleisure (het dagattractiebedrijf) kijk, dan zie ik dat een bedrijfsleider van een klein horecabedrijf (denk aan een cafetaria) met enkele jaren ervaring toch al gauw 1800 tot 1900 euro bruto per maand moet verdienen. Jouw functie acht ik qua zwaarteniveau, en ook deels naar aard, redelijk vergelijkbaar met deze functie.
Je zou met je werkgever kunnen bespreken of je beloning niet op dit niveau kan worden gebracht, eventueel in enkele stappen. Sowieso zou je eens moeten bespreken welke beloningsontwikkeling je de komende tijd mag verwachten. En of er misschien een beter betaalde functie binnen je organisatie voor jou bereikbaar is, en wat je daar dan wellicht zelf voor zou moeten doen (denk aan cursussen).
Mocht dit overleg niet tot een bevredigende reactie van je baas leiden, dan kun je natuurlijk eens elders op zoek gaan naar een nieuwe, beter betaalde baan. Maar wanneer je nu een vaste baan hebt, waarbij je door je baas wordt gewaardeerd, moet je je wel afvragen of je die vaste aanstelling wil inruilen voor een waarschijnlijk minder vaste baan tegen een wat hogere beloning.