Verdien ik wel genoeg – Coördinator kwaliteit en auditing, 2.211 euro

Zijn collega’s krijgen loonsverhoging, maar Jasper zelf komt niet aan de beurt. ‘Komt dit vaker voor? Is mijn salaris realistisch?’

Dilemma

De 31-jarige Jasper werkt nu zes jaar bij zijn huidige werkgever, waarvan ruim drie jaar in zijn huidige functie als coördinator kwaliteit en auditing. Hij geeft advies over de kwaliteit binnen een callcenter, leidt sessies om het verloop te verlagen, en kijkt hoe vestigingen zich kunnen verbeteren. Daarnaast geeft hij leiding aan een team van 21 medewerkers.

Voor zijn diensten krijgt hij ruim 2.200 euro bruto, bij een volledige werkweek. Af en toe werkt hij wat minder. Maar sinds kort heeft Jasper het idee dat de zwaarte van zijn functie niet overeenkomt met het loon dat hij krijgt. Collega’s met een vergelijkbare achtergrond en functie kregen recentelijk nog loonsverhoging, maar voor hem zat dat er niet in. Waarom is niet helemaal duidelijk. ‘Mijn baas zegt dat ik mijn functie los van die van mijn collega’s moet zien. Komt dit vaker voor? En is mijn salaris realistisch?’

 

Advies

Afshin Towhidi  – bestuurder van CNV Dienstenbond

De cao voor Facilitaire Contactcenters is een van de mindere cao’s van Nederland. Dit heeft verschillende oorzaken. Er is relatief kort een gemeenschappelijk bewustzijn op het gebied van arbeidsvoorwaarden binnen de sector. De werkgeversvereniging is steeds groeiende en samen met de vakbonden zijn zij pioneers om wat structuur aan te brengen in de arbeidsvoorwaarden voor de sector.

Zijn collega’s krijgen loonsverhoging, maar Jasper zelf komt niet aan de beurt. ‘Komt dit vaker voor?’

Ik heb getracht met de vraagsteller te bellen aangezien enkele zaken mij onduidelijk waren. Heeft deze meneer dan wel inbound of outbound contacten? De cao heeft een beperkte werkingssfeer en ik denk dat u niet onder de werkingssfeer dient te vallen. Hierdoor zou u boven de cao norm betaald dienen te worden.

Het maximumloon volgens de salarisstrook is een kleine € 2.200. Gezien je opgegeven loon ontvang je dan meer. Als ik echter kijk naar je functieomschrijving en je verantwoordelijkheden ben je zwaar onderbetaald. Maar zoals eerder aangegeven is dit uberhaupt een branche waar de lonen laag zijn over het algemeen.

Ik vind het vreemd dat jij ondanks dezelfde opleiding en functie niet hetzelfde salaris krijgt. Bovendien heb je een uitstekende beoordeling gehad. Het verschil kan in ervaring zitten, echter gezien je dienstverband betwijfel ik dit. Ik denk dat je hier achteraan moet gaan. Gelijk werk, gelijk loon.

Jacco van den Berg – Van den Berg Training & Advies

Het is niet ongewoon dat een wachtchef minder verdient dan een oude operator. Laatstgenoemde zit in zo’n geval vaak in de top van zijn schaal en zijn jongere leidinggevende niet. Ook is het niet ongebruikelijk dat managers aanschuiven in sessies die geleid worden door stafmensen die minder verdienen, maar wel gespecialiseerd zijn. Het rekensommetje dat jouw medewerkers op basis van uurloon ongeveer 0,30 eurocent minder verdienen dan jijzelf, zou dus zo maar kunnen kloppen.

Je krijgt betaald op basis van gewerkte uren en een salaris van € 2.211,69 voor 32 uur zou dan kunnen. Maar als je 40 uur werkt, is het aan de lage kant. Zeker als je hiërarchisch leiding geeft aan 21 man (fte’s). Maar jouw functienaam is coördinator en bestaat jouw team dan wellicht uit medewerkers die naast hun eigenlijke functie ook auditor zijn? Stuur jij het auditteam dan misschien ‘alleen’ functioneel aan? Laatste vraag, wat versta je nu precies onder auditen? Drie vragen die jijzelf het beste kunt beantwoorden en bepalend zijn voor de hoogte van salarissen.

Mijn advies is aan te sturen op het maken van afspraken over een verzwaring, verbreding dan wel en uitbreiding van de functie en over een ontwikkeltraject. Als je ‘echte’ audits doet, kun je bijvoorbeeld overwegen een Internal Audit opleiding (bijvoorbeeld Register Operational Auditor) te gaan volgen. Wellicht kun je ook KPI’s gekoppeld krijgen aan een variabele beloningscomponent. Voor de persoonlijke ontwikkeling kan het waardevol zijn weer terug te gaan naar de lijn en misschien wordt het na 6 jaar bij je eerste en enige werkgever eens tijd voor iets anders. Mogelijkheden te over, het is aan jou te bepalen of ze reëel zijn.

Karen Wesdorp – Berenschot

Uit je verhaal komt duidelijk naar voren dat je het gevoel hebt achter te blijven in salaris ten opzichte van je collega’s. Als je dat gevoel al hebt is het natuurlijk wat zuur als collega leidinggevenden in een lagere schaal wel in aanmerking komen voor een salarisverhoging en je weet dat de mensen waar je leiding aan geeft niet veel minder verdienen als jij. Beide zaken zijn echter legitiem, komen in meerdere organisaties voor en staan in feite los van jouw persoonlijke situatie.

Verdien ik wel genoeg – Coördinator kwaliteit en auditing, 2.211 euro

Los van wat er om je heen gebeurt ben ik van mening dat je huidige salaris aan de lage kant is en dat je gevoel achter te blijven in salaris dus wel terecht is. In de markt zien we voor dergelijke functies namelijk salarissen van rond de € 2700,- bruto per maand (40-urige werkweek).

Ik adviseer je te onderzoeken in hoeverre je nog kunt groeien wat betreft salaris. Als er veel loonruimte is dan zit je waarschijnlijk laag in je salarisschaal en zijn er wellicht mogelijkheden. Of omgekeerd; je hoog in je schaal en je kunt weinig meer groeien. Als je laag in de salarisschaal zit kan dit ook een verklaring zijn voor het feit dat een aantal medewerkers waar je leiding aangeeft vrijwel hetzelfde verdienen als jij; zij zitten dan weliswaar een schaal lager, maar mogelijk hoog in hun salarisschaal.

Ik zou zeggen, ga nogmaals het gesprek aan met je werkgever en bespreek wat de mogelijkheden zijn om je salaris op relatief korte termijn te verbeteren. Indien je werkgever geen mogelijkheden ziet en je salaris blijft voor jou een struikelblok dan is het wellicht tijd voor een andere werkgever.