Verdien ik wel genoeg? Projectmanager communicatie, 2.000 euro bruto

Lukas zit nu een jaar in zijn eerste baan als projectmanager in de communicatiebranche. Hij verdient 2000 euro bruto. Is dat marktconform?

Lukas is 25 en begeleidt alle projecten op het gebied van communicatie. Beoordelingen van de baas zijn positief, en hij vindt zijn eerste baan leuk. Maar erg veel informatie over zijn salaris, functie en bijbehorende arbeidsvoorwaarden weet hij niet te melden. Zo heeft hij geen idee of hij in een cao zit. Een salaris, dat krijgen we wel door. Lukas verdient 2.000 euro bruto per maand, op basis van een veertig urige werkweek. Daarnaast is er een jaarlijkse bonus van 250 euro. Nu vraagt hij zich af: Is mijn salaris marktconform?

Je tanden zetten in nieuwe ontwikkelingen

Jacco van den Berg – Van den Berg Training & Advies: ‘Vragen te over bij het beantwoorden van jouw salarisvraag. Waar werk jij precies? Bij een gemeente, een profit bedrijf met een afdeling communicatie of bij een communicatiebureau? Ben je druk met het bedenken, uitrollen en sturen van langdurige campagnes of kennen jouw projecten een doorlooptijd van een week en ben je meer uitvoerend bezig?

Gezien je werkervaring denk ik dat je vooral nog in ‘de operatie’ zit en daar is natuurlijk niets mis mee. Waar bestaan je verantwoordelijk- en bevoegdheden uit en stuur je in jouw project medewerkers aan? Al met al verdien je zeker niet te veel, maar deze inschatting blijft een lastige. Misschien is het dan ook verstandig(er) na te denken over hoe je meer kunt gaan verdienen. Dus nadenken over de antwoorden op vragen als:

Meer verdienen? Maak ontwikkelafspraken met je werkgever
  • Hoe kan ik meer en meer gevarieerde ervaring op gaan doen?
  • Waar in de organisatie / de markt zijn er interessante ontwikkelingen waar ik mijn tanden in moet zetten omdat ze nieuw zijn?
  • Welke projecten staan op de rol die uitdagend voor mij zijn?

Wellicht is het mogelijk om als schaduw projectleider te gaan acteren bij een project met een langere doorlooptijd en een hoog afbreukrisico? Wat vind je van het idee om voor verschillende (interne) klanten te gaan werken? Ben je trouwens geschoold in het vak en zijn er nog opleidingen die voor jouw professionele ontwikkeling waardevol zijn? \Mogelijkheden te over om te leren en blijvend je weer- en wendbaarheid en dus je (interne) marktwaarde te vergroten.

Op zoek naar hogere functie

Ron Peters – FNV Bondgenoten: Je schrijft dat je projecten op het gebied van communicatie begeleidt. Maar je zegt niets over de inhoud van je werk in de praktijk: het soort projecten, welke communicatievormen, op wie gericht, wat de begeleiding inhoudt etc. En of je in projecten leiding geeft aan andere werknemers en zo ja, aan hoeveel. Ook is niet duidelijk of je bij een communicatie(advies)bureau werkt of op een (marketing- en) communicatieafdeling van een grotere onderneming.

In het laatste geval val je waarschijnlijk onder een cao en moet je kijken hoe je functie in het beloningssysteem moet worden ingedeeld en wat dat qua beloning betekent. Je kunt dan eventueel bezwaar tegen de indeling van je functie aantekenen wanneer je vindt dat die te laag is ingedeeld c.q. te laag wordt beloond. Duidelijk is wel dat je in feite nog een starter bent in de functie die je vervult. Je verdient inclusief vakantietoeslag zo’n 26000 euro per jaar.

De beloning van startende communicatie- of PR-medewerkers in de markt is uiteraard afhankelijk van de inhoud en zwaarte van hun functie en van de sector (of cao) waarin hun werkgever opereert. Volgens de Loonwijzer verdienen PR-medewerkers met hooguit twee jaar ervaring circa 2000 euro bruto per maand, bij een 38-urige werkweek. Jouw salaris ligt dus op dat niveau, bij 40 uur per week, maar misschien heb je ATV-uren?

Een zwaardere functie van communicatieadviseur verdient met twee jaar ervaring zo’n 2600 euro per maand, dus ruim meer dan jij verdient. En als PR professional met twee jaar ervaring verdien je in de markt bijna 3000 euro bruto per maand. Volgens de database van FNV Bondgenoten die talrijke cao-loontabellen bevat kan een beginnend medewerker PR op HBO-niveau tussen 32000 en 35000 euro per jaar verdienen.

Ik raad je aan om eens met je werkgever te bespreken wat je perspectieven zijn op ontwikkeling naar een hogere beloning, mogelijk gepaard aan een ontwikkeling naar een zwaardere functie. Wanneer hij tevreden met jou is, dan zal hij graag bereid zijn concrete ontwikkelafspraken te maken.

Spreek je ambities uit

Pauline Rinkel – Berenschot: Het salaris voor een starter in de communicatie sector ligt tussen de 2000 en 2500 euro. Of jouw salaris marktconform is voor de functie die je uitoefent, hangt onder andere af van het soort projecten die jij begeleidt. Wat is de scope en het risico van de projecten die je begeleidt en met welke stakeholders heb je bijvoorbeeld te maken tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden.

Het salaris voor een #starter in de communicatie sector ligt tussen de 2000 en 2500 euro

Deze factoren bepalen de zwaarte van je functie en de hoogte van het salaris passend bij je functie.  Minstens zo belangrijk voor een starter is de inhoud van de functie en de mogelijkheid tot doorgroei binnen de organisatie. Is er binnen je huidige functie ruimte om een breder repertoire aan competenties en vaardigheden te verwerven? Welke loopbaanmogelijkheden zijn er binnen je bedrijf en wat je moet doen om eventueel stappen te maken?

Daarnaast is het van belang dat je zichtbaar bent. Spreek je ambities uit en benoem de successen in je werk. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en dan volgt een hoger salaris wellicht vanzelf!