Verdien ik wel genoeg? Software engineer, 2.750 euro bruto (40 uur)

Selma is pas drie maanden in dienst als software engineer. Ze twijfelt of ze de verwachtingen waar kan maken die bij haar salaris horen.

Ook in je eerste baan kun je onzeker zijn over het salaris dat je van je nieuwe werkgever ontvangt. De 26-jarige Selma is net begonnen als software engineer bij een automatiseringsbedrijf. Ze bedenkt en ontwikkelt software, applicaties en computersystemen.

Een baan die ze ruim drie maanden doet, en haar goed bevalt. Maar omdat ze nog geen beoordelingen heeft gehad, weet ze niet of haar baas ook tevreden is. Wel mag ze al cursussen doen en gaat haar werkgever akkoord met haar carrière planning. Selma krijgt een bruto salaris van 2.750 euro, 670 euro als lease bedrag voor een auto en een telefoon van de zaak. Toch is ze onzeker. ‘Ben ik het salaris waard? Ik wil zelfvertrouwen krijgen, zodat ik een nog betere invulling aan mijn carrière kan geven.’

‘Opleiding mogen volgen is goed teken’

Jacco van den Berg – Van den Berg Salaris & Advies: Je bent nog geen drie maanden in dienst en jouw aanvragen voor trainingen worden nu al door je leidinggevende gehonoreerd. Dat, en het feit dat je recent bent aangenomen, moet goed zijn voor je zelfvertrouwen. Waar komt dan (toch) je vraag vandaan over wat je waard bent en dat je zelfvertrouwen wilt krijgen?

#Zelfvertrouwen volgt uit je werk, niet uit je #salaris

Wat heeft de hoogte van je salaris trouwens met zelfvertrouwen te maken? Jouw salaris is marktconform, daar is niets mis mee. Maar ook hier, wat heeft salaris met je verdere carrière invulling te maken?

Mijn advies is deze zomer op een rijtje te zetten wat je de komende twee jaar wilt bereiken? Voor welke klanten wil je gaan werken, in welke projecten wil je meedraaien, welke type werkzaamheden wil je nog meer in de vingers krijgen, et cetera? Aansluitend voer je met je leidinggevende een gesprek over je loopbaanwensen. Omdat deze nu al bereid is in jou te investeren, zou ik niet te laag inzetten. Een zonnige zomer en alvast een goed gesprek.

‘Meer loon draagt niet bij aan meer zelfvertrouwen’

Afshin Towhidi – CNV Dienstenbond: ‘De ICT wordt niet gekenmerkt door collectiviteitszin, zeker niet op gebied van arbeidsvoorwaarden. In goede tijden is het vaak een ‘rat race’, om de beste mensen te rekruteren met hoogwaardige arbeidsvoorwaarden. In slechte tijden kan ook direct niets meer en worden er rigoureuze maatregelen genomen die op de randen van de Nederlandse wetgeving balanceren. Denk hierbij aan het recente voorbeeld van Capgemini.

De niet algemeen bindend verklaarde ICK cao (voor informatie-, communicatie- en kantoortechnologie) is een leidraad in het woud van arbeidsvoorwaarden in de ICT. De ICK is wel een minimum-cao. Het salaris van een software engineer, afhankelijk van ervaring, ligt tussen een kleine 1.900 euro per maand tot een kleine 3.100 euro per maand. Bij een senior kan dit zelfs oplopen tot een kleine 4.100 euro per maand.

Gezien je leeftijd heb je, schat ik, iets van vier jaar werkervaring. Als dit klopt, ligt je honorarium iets hoger dan de ICK-cao, maar nogmaals: dit is een minimum-cao. Mijn inschatting is dat je een fatsoenlijk loon verdient gezien je functie.

Je hebt het over het krijgen van zelfvertrouwen om een betere invulling te geven aan je carrière. Ik denk niet dat je loon hier primair aan zal bijdragen. Het is goed om te horen dat je werkgever gehoor geeft aan je opleidings- en ontwikkelingswensen. Als midden twintiger moet je allereerst investeren in jezelf en later pas aan je salaris denken.’

‘Fucties in IT worden te vaak op één hoop gegooid’

Hans van der Spek – Berenschot: Zelfvertrouwen ontwikkel je op basis van prestaties die je levert en door de maandelijkse bijschrijving van je salaris. Je salaris is als startsalaris marktconform. Je geeft aan dat je bij een relatief grote organisatie werkt waarbij er voldoende opleidingsfaciliteiten geboden, dat is voor jou als starter minstens zo belangrijk als een marktconform salaris. Het is nu zaak om alle kansen aan te grijpen om je verder te ontwikkelen en te ontdekken / te laten zien waar je goed in bent.

IT wordt naar mijn mening te vaak als containerbegrip gehanteerd als het over de arbeidsmarktpositie gaat. In de praktijk is het een bijzonder breed werkterrein met een diffuus beeld als het om de arbeidsmarktverwachtingen gaat. Als het slecht gaat met IT-dienstverleners betekent het niet dat geen enkele IT-er meer een baan kan vinden. Omgekeerd: als we ons terecht zorgen maken over de afname van de toestroom van hbo- en wo-opgeleide IT’ers betekent dat geen gegarandeerde toekomst voor iedere IT-er.

Wat is het perspectief van de producten en diensten waar je nu als software-engineer mee bezig bent? Wees kritisch en blijf alert; jij bent zelf de regisseur van jouw toekomst, dat kun je niet aan je werkgever overlaten. Diens (korte termijn) belang kan conflicteren met jouw carrière-belang.