Wij ‘staan’ niet voor niets

‘Oldenboom is gespecialiseerd in de handel én bewerking van hout- en plaatsoorten en bouwmaterialen voor de houtbouw, aannemerij, prefab bouw en overige houtverwerkende industrieën’ start Toby Frazer, directeur van dit familiebedrijf. ‘Wij staan voor vriendelijkheid, integerheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid. Onze medewerkers spelen een cruciale rol bij het realiseren van onze groene strategie, een natuurvriendelijke en duurzame bouw. Daarom steken we veel tijd en energie in de vergroening van ons productassortiment, maar ook in ontwikkeling van onze medewerkers en hun leidinggevenden’.

Versterk wat werkt!

‘Dag 1 van deze vierdaagse training Essenties van leidinggeven stond in het teken van leidinggeven, managen en coachen. Voorafgaand aan de sessie vulden de deelnemers een opdracht over Situationeel leidinggeven in. Nadat de theorie in de training was uitgelegd, stelde iedere deelnemer zijn voorkeurs- of de te ontwikkelen leiderschapsstijl vast. Op de dag zelf is aan de hand van opdrachten en discussies verkend hoe deze stijlen verder ontwikkeld kunnen worden. Hierbij is benadrukt om zeker ook de voorkeursstijl verder te ontwikkelen. Versterkt wat werkt! is een motto wat Oldenboom  aanspreekt’.\

FIT

‘Op de tweede trainingsdag is ons nieuwe functioneringsgesprekformulier geïntroduceerd en toegelicht’ vervolgt Toby. ‘In deze meer eigentijdse gesprekkenaanpak worden leidinggevenden en medewerkers met behulp van vragen gestimuleerd een dialoog te voeren over Functioneren, hun Inzetbaarheid en Toekomst. Een aantal deelnemers heeft deze gesprekken al gevoerd en de reacties zijn positief. Medewerkers ontvangen uiterlijk twee weken voor het gesprek een uitnodiging en een verzoek na te denken over onderwerpen die voor hen relevant zijn. Hiermee is een belangrijke stap gezet om van het gesprek een goed gesprek te maken. In de training is geoefend met het stellen van vragen en luisteren.

Functioneren

Als bepaalde zaken goed gaan maar wellicht nog beter kunnen waardoor jij nog beter gaat functioneren, kaart het aan. Misschien mis je de gezonde spanning in je werk, ben je toe aan meer uitdaging, bespreek het in het functioneringsgesprek.

Inzetbaarheid

Wellicht zijn of worden bepaalde werkzaamheden jou fysiek te zwaar, dan kun je in het functioneringsgesprek samen met jouw leidinggevende op zoek gaan naar hoe de balans tussen werkbelasting en -belastbaarheid hersteld kan worden.

Talent/toekomst

Als je meer kunt en weet en Oldenboom onvoldoende gebruik maakt van jouw talenten, dan is jouw persoonlijke- en professionele ontwikkeling een mooi gespreksonderwerp.

Bron: passage uit de uitnodiging voor medewerkers

‘In de periode tussen de trainingsdagen gingen de deelnemers met hun leerwensen/actiepunten aan de slag. In de volgende trainingssessie werd besproken hoe bijvoorbeeld het moeilijke gesprek was gegaan, wat de effecten waren en wat de deelnemers ervan hadden geleerd. Een praktische training dus en helemaal passend voor onze praktisch ingestelde leidinggevenden’.

Leidinggeven aan jezelf

‘Na de eerste twee dagen op een interactieve wijze leidinggeven, coachen en de gesprekken escalatieladder (van feedback-, verzuim- tot slechtnieuwsgesprek) te hebben behandeld, stond dag 3 in het teken van leidinggeven aan jezelf. Niet voor iedereen is het gemakkelijk om nee te zeggen, te delegeren en/of om een grens (tot hier en niet verder) te trekken. Deelnemers vulden hun gereedschapskist  timemanagement met tips, tools en inzichten om tot een meer effectief en efficiënt tijdsbeheer te komen’, aldus Toby.

Hoe nu verder?

‘Het is aan de deelnemers om het geleerde toe te passen. Omdat zij vanaf dag 1 van de training een buddy hebben gekozen, hebben wij hier vertrouwen in. Verder is het waardevol dat zij de komende periode de e-learningmodules Praktisch leidinggeven en Beoordelings- en functioneringsgesprekken kunnen bekijken.

‘Ook mooi dat de deelnemers zes maanden na de laatste trainingsdag een door henzelf geschreven brief met leerwensen op het werk- of thuisadres gaan ontvangen. Deze brief is een goede aansporing om met de actie-/ontwikkelpunten aan de slag te gaan. Leren is immers doen’, eindigt Toby.