HET GOEDE GESPREK, VONKEN MET VRAGEN

Als medewerkers werkzaamheden verrichten waar zij goed in zijn, gaat hen dit ook vaak gemakkelijk af. Zij beleven er plezier aan en ontvangen hier complimenten over. Dit alles is een katalysator om nog beter in het werk te worden. Hoe nu als leidinggevende medewerkers te ondersteunen bij het scherp(er) krijgen van hun sterke punten?

Een goede voorbereiding is een succesfactor voor een GOED gesprek. Geen eenzijdig gesprek waarin de leidinggevende de gespreksonderwerpen afvinkt, maar vonkende dialogen aan de hand van vragen. De onderstaande voorbereidingsvragen bewijzen hierbij hun waarde. Het is aan medewerkers de vraag/vragen te kiezen, en natuurlijk te beantwoorden (!) die bijdragen aan een goede voorbereiding. Een paar voorbeelden van goede voorbereidingsvragen:

Vragen over werkplezier en sterke punten

De antwoorden op de onderstaande vragen brengt zicht op de sterke punten van medewerkers:

  • Wanneer ga ik fluitend naar huis (of naar mijn werk)? Wat heb ik dan bereikt? Welke kwaliteiten van mijzelf zet ik dan in?
  • Wat geeft mij het grootste werkplezier? Wat doe ik het liefst in mijn werk?
  • Waar krijg ik vaak complimenten over? Wat zegt dat over wat ik goed kan?


Vragen over de 3 W’s

Het werkplezier, en dus de prestatie, stijgt door afspraken te maken over de onderstaande drie W´s:

  • Werkinhoud (verantwoordelijkheden en -bevoegdheden, uitdaging)
  • Werkbelasting en belastbaarheid (‘juiste balans werkbelasting en -belastbaarheid en werk en privé)
  • Werkverhoudingen (professionele een plezierige werkrelatie met zijn leidinggevende)


Maak afspraken

Met welk rapportcijfer waardeer je jouw werkinhoud, werksfeer, et cetera wat ga jij eraan doen om dit cijfer binnen 6 maanden met 1 punt te verhogen? Wat verwacht je hierin van mij?


Renderende investering

Het verder ontwikkelen van sterke punten van medewerkers en het vergroten van hun werkplezier is een renderende investering, dat is wetenschappelijk bewezen!

Er zijn meer voorbereidingsvragen voor een goed gesprek. Het boek Het Prestatiemenu staat bordenvol met ingrediënten (waaronder vragen) voor het goede gesprek over duurzaam lerend presteren.

Checklist met Vonkende Vragen voor een GOED GESPREK

In de checklist Vonken-Met-Vragen heeft  Van den Berg training voor jou een batterij aan vragen op een rijtje gezet. Vraag ‘m nu gratis aan!