CapTalent is het loopbaan- en mobiliteitscentrum van de gemeente Capelle aan den IJssel. Zij biedt medewerkers advies en ondersteuning op het gebied van loopbaanontwikkeling en mobiliteitsbevordering. CapTalent biedt ook externe verzorgde trainingen waar in het najaar van 2015 een start mee is gemaakt. Met Paule Kok en Harold de Kok van CapTalent blikken wij terug op deze eerste stappen.
Proeverijen
‘De gemeente Capelle aan den IJssel onderscheidt zich door daadkracht en pragmatisme’, begint Harold. ‘Onze leidinggevenden bieden hun medewerkers tijd en ruimte voor hun persoonlijke- ontwikkeling en maken hier in de praktijk ook concrete afspraken over’.
‘Omdat de tijd niet stilstaat en stilstand achteruitgang is, stonden dit najaar voor onze medewerkers en leidinggeven de trainingen (‘ik noem ze proeverijen’) Projectmanagement, Oriëntatie op leidinggeven, De escalatieladder, Aan de slag met feedback en Selectiegesprekken op het menu. Omdat ook onze medewerkers steeds meer moeten doen met minder middelen (tijd, geld en mensen) was de workshop Timemanagement het voorgerecht’, vertelt Paule.
Moet ik dit nu doen?
Centraal in de workshop Timemanagement stond de beantwoording van de vraag: Moet ik dit nu doen? Door de klemtoon telkens op een ander woord uit deze zin te plaatsen ontstaat er een andere persoonlijke dynamiek bij deze vraag, probeer het maar! ‘Zo voelen onvoldoende assertieve medewerkers zich vaak ‘gedwongen’ om werk te verrichten omdat zij geen ‘nee’ durven, kunnen of willen zeggen tegen hun leidinggevende, collega’s of klanten. Dit terwijl dat toch eigenlijk is wat zij zouden het liefst willen zeggen’ vertelt Paule. ’Veel medewerkers moeten heel veel en vooral van zichzelf´, vult Harold aan. ‘In deze workshop zijn de deelnemers bewust gemaakt dat het antwoord op een (hulp)vraag van een ander ook kan en mag; ‘nee, sorry. Deze week heb ik daar geen tijd voor. Als je haast hebt moet je iemand anders zoeken’, ook kan en mag.
Beheers jij het werk of beheerst het werk jou? Hoe vaak verzucht je wel niet dat je geen tijd hebt, dat je niet aan jezelf toekomt, dat de tijd vliegt, dat een dag wat jou betreft 48 uur zou moeten hebben…? Soms lijkt werken meer op brandjes blussen dan op structureel bezig zijn. En die stapels werk op jouw bureau worden alleen maar groter. Toch kan het met een aantal structurele wijzigingen anders.
De escalatieladder
´Zelf heb ik deelgenomen aan de training De escalatieladder´, vertelt Paule. ´In deze praktische sessie werd geoefend met het geven van feedback en het voeren van een verzuim-, correctie- en slechtnieuwsgesprek. Waardevol was de opdracht waarin de telefonische ziekmelding werd geoefend. Natuurlijk is ziek, ziek maar het is de uitdaging om in het gesprek te (durven) vragen wat de ziek zijnde of zich ziek voelende medewerker wel kan. Hier moest menig deelnemer een drempel(tje) over, maar uiteindelijk lukte dat wel. Mooi om dat te zien. Ook waardevol dat de deelnemers nog een jaar lang de e-learning Verzuimgesprekken kunnen bekijken en een dag na de training informatieve artikelen en blogs ontvingen’.
Reactie van de deelnemers
• een leuke en inspirerende cursus waar goed de vaart in zat
• de wijze waarop de trainer ons meenam in de escalatieladder was gewoonweg geweldig
• veel tips en tools ontvangen die ik zeker in de praktijk ga gebruiken.
Wat is de reden voor de keuze van het bureau?
In onze visie op leren, is leren doen! Onze ervaring is dat een korte, praktische en krachtige workshops één van de meest effectieve manieren is om deze visie over te brengen. Uiteraard gaan wij voor kwaliteit en moeten de CapTalent workshops op een professionele en enthousiaste wijze gegeven worden. Zodoende zijn we uitgekomen bij Van den Berg Training & Advies.
Omdat de trainingen vanaf de eerste minuut praktisch in te kunnen steken, e-mailden de deelnemers hun cases (bijvoorbeeld een gesprek dat zij uit de weg gaan) aan de trainer. In de sessies stond namelijk het bespreken van de cases centraal en hierbij coachten de deelnemers elkaar. De uitdaging was niet te snel met de oplossing te komen maar door vragen te stellen de case inbrenger naar de oplossing te leiden. Op deze wijze leerden de deelnemers van en met elkaar. Een dag na de training ontvingen de deelnemers aanvullende theorie over de besproken cases.
De deelnemers waren na afloop positief en geïnspireerd door Jacco. Al met al is zeker aan onze verwachtingen voldaan!
Paule Kok en Harold de Kok